História kávy

História kávy

Príjemný zvyk, ktorý je zakorenený tak hlboko, že sa stal skoro rituálom. Šálka kávy je dobrý dôvod pre stretnutie ľudí a dokáže prelomiť lady ako v kancelárií tak aj doma i medzi priateľmi.

V súčasnosti je dostupný široký výber odrôd a rôzne možnosti sú prakticky nekonečné: Najprv tu máme kávu "espresso", ktorá je zároveň extra silná, filtrovanú kávu v americkom štýle, veľmi obľúbené a veľmi talianske "cappuccino", staré známe "café-au-lait" a na záver jemnejšie a veľmi dômyselné varianty bez kofeínu, ktoré sú v súčasnosti tak populárne.

Veľmi zaujímavým čítaním je sledovanie pôvodu kávy, ktorá sa v priebehu stáročí rozšírila po celom svete. Napriek tomu, že rada vedeckých štúdii preukázala, že kávovník existoval ešte v dobe, kedy Homo Sapiens začal osídľovať Zem, má jeho využitie ako nápoj omnoho mladšie korene. Zmienky o káve v literatúre, aj keď veľmi nejasné a často hraničia s legendami, sa v jednotlivých prípadoch veľmi líšia. Homér napríklad v štvrtej knihe Odyssey popisuje zázračné účinky "Nepenthe zaháňajúci všetok smútok". Pre starých Grékov bola Nepenthe nápoj, v podstate ako káva, ktorý zmierňovala bolesť a pôsobil ako sedatívum. O mnoho storočí neskôr, okolo roku 1000, túto rastlinu veľmi dobre poznal i arabský lekár Avicenna, ktorý ju často predpisoval ako účinný liek.

Najznámejšia a najfantastickejšia je ale legenda týkajúca sa pôvodu tohto nápoja. Tá hovorí, že si pastier Kaldi, ktorý priviedol svoje stádo kôz na pastvu do etiópskych kopcov všimol, že po spasení listov a bobúľ z určitého kríka začali byť niektoré zvieratá nekľudné a podráždené. Tieto zvláštne účinky ho veľmi prekvapili, a tak sa rozhodol, že plody tejto rastliny sám vyskúša. Kaldi objavil ich povzbudzujúce účinky a nazbieral niekoľko plodov , ktoré doniesol do neďalekého kláštora. Mnísi ale nad týmto objavom nejavili žiadne nadšenie a zo strachu, že ide o plody diabla, nahádzali bobule do ohňa.

A v tom okamžiku sa stal zázrak – z ohňa sa začala šíriť nádherná vôňa, ktorá mníchov prinútila zmeniť názor a ušetriť túto rastlinu krutého osudu. Boli to práve mnísi, ktorí prišli na nápad pripraviť z týchto plodov nápoj a tak sa diablove plody zázračne premenili na dar boží, ktorý mníchom pomáhal zostávať hore v dlhých nočných hodinách strávených v modlitbách.

Káva sa po moslimských krajinách rozšírila ako prijateľná náhrada za Koránom zakázaný alkohol. Ale oficiálne prijatie nastalo až vtedy, keď došlo k záchrane proroka Mohameda v okamžiku, kedy začal zaspávať pri modlitbách. Podľa povestí mu archanjel Gabriel dal trochu kávy zoslanej z neba. Po niekoľkých dúškoch získal Mohamed dostatok sily, aby mohol "vyhodiť zo sedla štyridsať jazdcov a



obšťastniť štyridsať žien". Táto legenda naznačuje, že v tej dobe sa káva tiež používala k príprave nápoja, ale v skutočnosti bola zo začiatku konzumovaná buď žuvaním celých zŕn, alebo po ich rozomletí a premiešaní so zvieracím tukom vo forme koláčikov. Arabovia boli prví, ktorý začali variť zrná vytiahnuté z plodov – zelené zrná upražili a rozomleli. Nie náhodou pochádza slovo káva z arabského slova "quahwa" označujúcého akýkoľvek zeleninový nápoj.
Dokonca i povesť o tom, ako sa káva dostala na Západ, má dve značne odlišné verzie. Podľa jednej z nich zanechali Turci, utekajúci od brán Viedne v roku 1683, vo svojom tábore päťsto vriec týchto vzácnych zŕn. Podľa inej verzie začali kávu do Európy dovážať benátsky kupci v roku 1615. Tí ju najprv predávali lekárnikom ako "zázračný liek", a potom verejnosti ako nápoj určený k pochuteniu s priateľmi. V skutočnosti Benátčania okolo roku 1624 ovládali techniku praženia a k dokonalosti ju doviedli v „obchodoch s vodou a ľadom", v ktorých sa tradične podávali ľadové a vodu obsahujúce nápoje. Nebola to vtedy náhoda, že sa okolo roku 1645 začalo týmto podnikom hovoriť „kaviarne". Obľuba tohto nápoja sa neskôr rozšírila do všetkých kútov Európy a Benátky sa stali dodávateľom surovín pre susedné krajiny. Najväčšími konzumentmi boli Nemci a Holanďania.

V Rakúsku ponúkal kávu Poliak Kolšicky. Jemu pripadlo päťsto mechov, ktoré zanechali Habsburgovcami porazení Turci. Tento poľský priemyselník zahájil obchodné aktivity a bol to práve on, kto prispôsobil tento horký a výrazne kalný nápoj európskej chuti. Použil k tomu jednoduchý, ale geniálny trik: pridaním medu zakryl horkú chuť a tiež kávu prefiltroval, čím odstránil nepríjemný pocit vytváraný zachytávaním jemných čiastočiek kávy na podnebí úst. Nápoj sa rozšíril po celom moslimskom svete, kde sa najprv uchytil v podnikoch "qahveh khaneh". Z tých sa neskôr stali moderné kaviarne, a káva si našla cestu aj do domov obyčajných ľudí, kde ju mohli ochutnať dokonca i ženy.

OD SEMIEN, CEZ BOBULE, AŽ PO ZRNO

Čo je káva?

Kávovník je ker patriaci do čeľade Rubiacee.
Rod Coffea zahrňuje približne 66 druhov, z ktorých sú komerčne významné iba dva:

  • Arabica

  • Robusta.

Kde sa káva pestuje

Káva sa pestuje v štátoch ležiacich medzi obratníkom Raka na severe a obratníkom Kozorožca na juhu.

Ako sa káva pestuje?

Kávovník je tropická rastlina a najlepšie sa jej darí v oblastiach, kde teplota kolíše medzi 15 a 25°C a kde je nadmorská výška medzi 200 a 2000 metrov.

Kávovník rastie 3 až 4 roky a potom vykvitne. Kvety kávovníkov sú tak nádherné, že to vyzerá, ako keby začalo snežiť. Pár dní po odkvitnutí sa začnú objavovať prvé bobule, ale bude trvať ešte ďalších sedem mesiacov než tieto bobule získajú jasne červenú farbu podobnú zrelým čerešniam.

Bobule sa skladajú zo šupky, dužiny, šupky zrna a samotného zrna. Kávovník kvitne po každom daždi, a preto je úplne normálne nájsť na jednom kere biele kvety, zelené nezrelé plody a jasne červené plody.

OD ZBERU, CEZ DELENIE ZŔN, AŽ PO VÝBER

Postup zberu

Metóda zberu je považovaná za najlepšiu, pretože jednotlivé bobule sú zbierané samostatne, a tak dôjde k vytriedeniu poškodených bobúľ.

Metóda strhávania spočíva v doslovnom strhávaní vetví kávovníka po dostatočnom dozretí bobúľ. Táto metóda je nepresná a nedáva konzistentné výsledky, a preto sa považuje za horšiu než je metóda zberu.

Delenie zŕn

Suchý spôsob: červené plody sa ponechajú na slnku jeden týždeň, aby vyschli – tejto metóde sa hovorí "sušenie na slnku".

Mokrý spôsob: bobule sa ponoria do nádrže s vodou, kde dôjde k oddeleniu rôsolovitých častí bobúľ od zrna. Zrno sa potom "omyje" v čerstvej vode a nechá vyschnúť na slnku. Pomocou dnešných priemyselných sušičiek môžeme vyrábať kávu ešte vyššej kvality a zároveň skrátiť dĺžku výroby.

Výber

Kávové zrná sú potom pripravené k výberu a ku "kalibrácii", pri ktorej dôjde k stanoveniu ich základných kategórií. Tie závisia na veľkosti kávových zŕn a patria sem: "hrubé", "stredné", "jemné" a "caracotico" (zaguľatené) zrno.

Balenie

Po elektronickom výbere sa zelené kávové zrna uložia do 600 kg vriec a odošlú sa do pražiarne, kde budú zmiešané a upražené.



OD PRAŽENIA, CEZ BALENIE, AŽ PO ŠÁLKU KÁVY

Proces praženia

Ide o najcitlivejšiu časť celého procesu. Proces praženia je umelecký postup, vyžadujúci znalosti a techniky, ktoré sa predávajú z generácie na generáciu a v súčasnosti sa používajú v spojení s modernou počítačmi ovládanou technológiou.

Kávové zrná sa vystavia teplu, ktoré začne pomaly pozmeňovať ich chemické zloženie, tvar a farbu tak, aby sa dosiahlo konečné štádium charakterizované dekompozíciou určitých zlúčenín, uvoľnením vonných olejov a vytvorením typickej vône a chuti dnešnej kávy, na ktorých sa podieľa 800 rôznych atómov. Okamžite po dokončení procesu praženia sa káva vzduchom ochladí aby sa vo vnútri zŕn uchovali práve tieto aromatické látky.

Balenie

Pre zachovanie čerstvosti konečného produktu je taktiež veľmi dôležité balenie. Tradičné metódy balenia sú doplňované a často dnes nahradzované inovatívnymi a účinnými metódami moderného balenia.

Tradičné metódy balenia
Vákuovo balené vrecká s kávou s nevratným uzáverom a hliníkové plechovky alebo poháriky bez hermetického uzáveru





Inovatívne metódy balenia
Hermeticky uzatvorené plechovky s kávou





ZÁRUKA KVALITY

Zaručený výber

Najdôležitejším okamžikom je výber suroviny a pri tomto výberu sa oddeľujú tie najkvalitnejšie zrná Arabicy alebo Robusty.

Garantovaná zmes

Pre vytvorenie kávovej zmesi potrebujete skúsenosti, presnosť a znalosť. Firma Caffe Molinari používa „systém konzistentných výsledkov“. Tento systém zahrňuje ochutnávanie surových pôvodných zŕn za účelom stanovenia konečnej zmesi, ktorá by odpovedala našim najprísnejším požiadavkám na kvalitu chute i vône, ktorá je podmienená vyváženým pomerom kyslosť/horkosť a dáva našej káve typickú sladkú konečnú chuť.
Vyššie uvedené parametre výberu sú dodržiavané v najvyššej možnej miere aby sme si zaslúžili svoje označenie Cinque Stelle (Päť Hviezdičiek).

Zaručený produkt

Každá fáza procesu praženia splňuje požiadavky talianskych a európskych noriem (Molinari používa certifikáciu ISO 9001:2000).

VEDA A TECHNOLÓGIA ODLIŠUJÚ: VYNIKAJÍCU CINQUE STELLE (Päť Hviezdičiek)

Jedinečná inovácia

Cinque Stelle je najvýznamnejším úspechom firmy Molinari. Jedná sa o inovatívny systém balenia vyvinutý v spolupráci s katedrou chémie Univerzity v Modene.
250 gramová plechovka dokáže uchovať chuť, čerstvosť, aróma a kvalitu kávy dlhšie než 3 roky.

Absolútna ochrana až do poslednej šálky

Pražené zrná sú vzduchom ochladené a nasypané do plechoviek, do ktorých sa potom napustí dusík, čo je bezfarebný, inertný plyn bez zápachu, ktorý z plechovky vytlačí kyslík.

Plechovka je potom uzavretá našim špeciálnym uzáverom. Tento proces zaručuje, že káva dorazí k spotrebiteľom čo najčerstvejšia a umožní im maximálne si vychutnať jej rôzne chute.

Zmes Cinque Stelle sa vyrába iba zo starostlivo vybraných kávových zŕn najvyššej kvality tak, aby Vám dodali iba to najlepšie z najlepšieho.


DOKONALÉ ESPRESSO

Krémová farba s červenohnedým odtieňom tmavej, až načervenavej hnedosti, niekedy s tmavo-hnedými pruhy.
Pena o veľkosti 3/4 mm
Jemne namletá a dlho trvajúca

Husté telo, aromatické, plné, sladké s vydávajúcou vôňou, podobne ako čokoláda. Dlho zostáva na povrchu.

Postup:

  • Dávka 8 g

  • Teplota vody 92/95°C

  • Výtlačný tlak 9,5 atmosféry

  • Mletie upravené na dobu odberu 25–30 sekúnd

  • Lisovanie 18–20 kg (manuálne)

  • Voda musí byť ošetrená účinným zmäkčovadlom

  • Dokonalé vyčistenie difuzéra - výtoku kávy, filtrov a držiaka filtrov

Dôležité nastavenia pre perfektné espresso

  • Hrubosť mletia.

  • Dostatočný tlak vody na výstupe kávy (9 atmosfér.)

  • Tvrdosť vody

  • Kvalita kávy

  • Riadne vyčistená páka (manuálne kávovary)/centrálna-sparovacia jednotka (plnoautomatické kávovary) – odmastená od mastnoty kávy (používajte špeciálne tablety)

  • Dostatočne ostré mlecie kamene / správne zomletá káva pre prípravu espressa

  • Odstránený vodný kameň z prístroja - kávovaru


Eticky a Chutne

CAFFÈ MOLINARI 100% ORGANIC a FAIRTRADE (spravodlivý obchod) ARABICA kombinuje excelentnú chuť Talianskej kávy a jedinečné skúsenosti v oblasti výberu tých najlepších zmesí s dôrazom na vedomie a etiku spotrebiteľa.


CAFFÈ MOLINARI BIO je jedna z prvých espresso káv na svete, ktorá je certifikovaná ako pre organickú agrokultúru tak aj pre spravodlivý obchod.

CAFFÈ MOLINARI’S 100% ORGANICKÁ a FAIRTRADE ARABICA
je zmesou organickej agrokultúry hlavne zo Strednej a Južnej Ameriky pestovaná „naturálnymi“ metódami, pomocou ktorých si zachováva neopakovateľnú arómu. Tím expertov CAFFÉ MOLINARI vyberá tie najkvalitnejšie zrná.

FAIR TRADE

Spravodlivý obchod (fair trade) predstavuje obchodné partnerstvo, ktorého cieľom je udržateľný rozvoj a zaistenie dôstojných podmienok pre doposiaľ vylúčených a znevýhodňovaných výrobcov v krajinách tretieho sveta.

Ide o účinnú rozvojovú spoluprácu s krajinami Juhu, ktorá zaručuje osoh všetkým zúčastneným. Princíp tejto spolupráce je založený na spravodlivých obchodných vzťahov a zvyšovaní povedomia spotrebiteľov o situácii v rozvojových krajinách.

Producenti dostanú za vyprodukované suroviny spravodlivé ceny, nezávisle od cien na svetových trhoch. Takýmto spôsobom majú ľudia v rozvojových krajinách možnosť postarať sa sami o seba, zaistiť si svoju existenciu a v otázkach zdravia a vzdelania dosiahnuť minimálny štandard, daný spoločnosťou.

A chutné, vysoko kvalitné potraviny sa do Európy dostanú priamym kontrolovaným distribučným kanálom – s garanciou pôvodu.

 Princípy spravodlivého obchodu:

  • spravodlivé ceny a zákonné minimálne mzdy,

  • pracovnoprávne minimálne štandardy,

  • zákaz vykorisťovateľskej detskej alebo nútenej práce,

  • záruka pôvodu a kontrolovaný tok tovarov do Európy,

  • priamy obchod a dlhodobé obchodné vzťahy,

  • trvalý a k životnému prostrediu šetrný spôsob hospodárstva,

  • ochrana dažďových pralesov, prírodného vodstva a pitnej vody,

  • cielená podpora biologického pestovania.  


BIO KÁVA

Bio káva sa pestuje bez použitia umelých pesticídov, herbicídov alebo chemických hnojív. Tieto pestovateľské postupy pomáhajú udržovať zdravé životné prostredie a čistú spodnú vodu. Po zbere musia byť kávové zrná spracované v mlynoch a pražiarňach s bio certifikáciou, aby mohla byť predávaná ako certifikovaná bio káva.

Veľká časť kávy, ktorú kupujeme, sa pestuje pomocou bio metód, ale nie je ako bio káva certifikovaná. Oficiálna certifikácia vyžaduje, aby sa farmy podrobili trom rokom testovania pôdy a následne potom každoročnému testovaniu za účelom overenia toho, či používajú schválené postupy bio poľnohospodárstva.